Anemiye neden olan çeşitli faktörler vardır. Bazen demir eksikliği veya folik asit anemiye neden olurken bazen de vitamin eksikliği anemini probleminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kan içerisinde yeterli oranda kırmızı kan hücresinin olmaması ya da kırmızı kan hücrelerinde yeterli oranda hemoglobin olmaması anemi hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Anemiye iyi gelen yiyecekler sayesinde hastalığın etkilerini azaltmak mümkündür.
Anemi Hastalığı Nedir?
Anemi; kana rengini veren kırmızı kan hücrelerinin kan içerisinde yeterli oranda olmamasından dolayı meydana gelen bir sağlık sorunudur. Anemi hastalığı ortaya çıktığı zaman kişi kendisini aşırı derecede yorgun hisseder. Oluşan dermansızlık tüm vücudun etkilenmesine neden olduğu için kişi günlük yaşam içerisindeki faaliyetlerini dahi zor bir şekilde yerine getirir. Anemi hastalığı geçici olarak ortaya çıkabileceği gibi kendisini uzun süre de gösterebilir. Özellikle kan kaybı yaşayan kişiler kısa süreliğine ortaya çıkan anemi gözlemlenir. Anemi hastalığını tedavi etmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiş olsa da hastalığın tedavisi sırasında beslenmeye dikkat edilmesi, tedavinin başarıya ulaşabilmesi için önemlidir.
Anemi hastalığı kimi zaman ciddi hastalıkların ön belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Kanser gibi bazı ölümcül hastalıklar ilk olarak kendisini anemi ile gösterir. Bu yüzden anemi problemi olan kişiler ilgili durumu önemseyip, sorunun oluşmasına neden olan faktörleri belirlemek adına uzman bir doktora görünmelidir.
Anemi Neden Olur?
Anemi hastalığının ortaya çıkmasına neden olan çok sayıda faktör bulunmaktadır. Vücutta kırmızı kan hücresinin azalmasına neden olacak türden her durum anemi hastalığının tetikleyicisi olarak kabul edilir. Anemi vakaları incelendiğinde birçok vakanın yaygın bir şekilde ortaya çıkmasına neden olan etkilerin olduğu görülüyor. Anemi neden olur diyorsanız anemiye neden olan sağlık sorunlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Aplastik anemi: bu anemi türü, kemiklerde yer alan iliklerin yeterli oranda yeni hücre üretmemesinden ya da hiç yeni hücre üretmemesinden dolayı meydana gelir. Anemi türleri arasında nadir gözlemlenen bir anemi türü olsa da ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Aplastik anemi; otoimmün bozukluklar nedeniyle ortaya çıkar. Bu sorun neticesinde akyuvarlar kemik iliğine saldırır ve zarar görmesine neden olur. Zarar gören kemik iliği de kırmızı kan hücresi üretemez ve doğal olarak aplastik anemi problemi ortaya çıkar.
- Demir eksikliği anemisi: kırmızı kan hücrelerinin üretilmesinde hemoglobin aktif bir şekilde görev alır. Vücudun hemoglobin üretebilmesi için demire gereksinim vardır. Kişi vücuduna yeterli oranda demir almazsa bu durum hemoglobin üretimini azaltır ve doğal olarak demir eksikliği anemisi ortaya çıkar. Demir bakımından zengin olan bir beslenme zincirine tabi olmak problemin büyük ölçüde ortadan kalkmasına yardımcı olur.
- Orak hücreli anemi: genetik bir sorun olan orak hücreli anemi; alyuvar hücrelerinde yer alan hemoglobinin anormallik yaşamasından dolayı meydana gelir. Bu olay sonucunda alyuvarlar orak şeklini aldığından dolayı ilgili anemi türüne orak hücreli anemi adı verilmiştir. Bu anemi türünde ortaya çıkan ek sorunlar arasında kanın pıhtılaşması ve damar tıkanıklığı yer alıyor. Ciddi sağlık sorunlarını tetiklediği için korkulan bir anemi türüdür diyebiliriz.
- Vitamin eksikliği anemisi: kanda yeterli oranda B12 ve folat olmamasından dolayı ortaya çıkar. Bu vitaminler kırmızı kan hücresi üretimi esnasında gereklidir. Düzgün bir beslenme zinciri oluşturularak ve dışarıdan vitamin takviyesi yapılarak vitamin eksikliği anemisi etkileri büyük oranda ortadan kaldırılır.
- Hemolitik anemi: kanda yer alan kırmızı kan hücreleri yaklaşık olarak 90 ila 120 gün yaşam sürer ve sonrasında ölerek yerlerini yenisi alır. Hemolitik anemi; kırmızı kan hücrelerinin beklenen süreden daha önce ölmesi ve ölen kırmızı kan hücrelerinin yerine yenisinin üretilmemiş olması nedeniyle ortaya çıkan anemi türüdür.
Aneminin olmasına neden olan faktörlerin büyük kısmı bu şekildedir. Ayrıca bazı kemik hastalıkları ve kronik hastalıklar da anemi hastalığının tetikleyicisi olabiliyor. AIDS, kanser, lösemi ve miyelodisplazi gibi rahatsızlıklar anemi hastalığına neden olabilmektedir.
Anemi Belirtileri
Anemi meydana gelince kandaki oksijen oranında azalma olur. Bu durum da beraberinde enerji eksikliğini getirir. Enerji eksikliği olduğu zaman kişi kısa süre içerisinde enerjisini tükettiği için yorgunluk ortaya çıkar. Bu yüzdendir ki en çok gözlemlenen anemi belirtisi kişinin kendisini aşırı derecede yorgun hissetmesidir.
Anemi kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle ortaya çıktığından dolayı bu hastalık kendisini cilt üzerinde de gösterir. Anemi kişinin cildinin solgun bir renk almasına neden olmaktadır. Vücutta yeterli oranda oksijen olmadığından dolayı sıklıkla baş dönmeleri gözlemlenir. El ve ayaklarda üşümelerin olması, baş ağrısının yaşanması, göğüs bölgesinde oluşan ağrılara ek olarak nefes darlığının gözlemlenmesi tipi anemi belirtileri arasında yer alır. Anemi hastalığı ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabileceğinden dolayı bu belirtiler gözlemlenir gözlemlenmez tıbbi destek alınması gerekmektedir.
Anemiye İyi Gelen Yiyecekler
Birçok hastalığın tedavisinde doğada yer alan nimetler imdadımıza koştuğu gibi anemi hastalığında da çeşitli yiyecekler hastalığın seyrinin değişmesinde etkilidir. Anemiye iyi gelen yiyecekler anemi tedavi süresinin kısalmasında etkilidir. Bu yüzden uzman doktorlar tedavi sürecinde anemi hastalarına çeşitli beslenme önerilerinde bulunur. Doktorunuz tarafından oluşturulan beslenme listesine tabi olursanız daha kısa süre içerisinde iyileşirsiniz. Besinler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda bazı yiyeceklerin anemiye iyi geldiği belirlendi. Bu yüzden sizlere bu yiyeceklerin neler olduğunu açıklamak istiyoruz.
- Ispanak: özellikle içerisinde yer alan yüksek demir, demir eksikliği nedeniyle oluşan aneminin tedavisinde etkin rol oynat. A,B,C gibi vitaminlerin yanı sıra demir ve kalsiyum açısından zengin olması, ıspanağın anemiye iyi gelen yiyecekler arasında yer almasını sağlamaktadır.
- Yumurta: yüksek protein içeriğine sahip olan yumurta ayrıca içerisinde yer alan vitaminler sayesinde anemi hastalığına iyi gelmektedir. Fazla tüketilmesi alerjik tepkimelerin oluşmasına neden olduğundan dolayı uzmanlar günde 1 tane yumurta yemenin yeterli olacağını belirtiyor.
- Kırmızı et: sığır, kuzu ve diğer canlıların sahip olduğu kırmızı eti tüketmeniz vücudunuza gerekli olan demiri almanızı sağlayacaktır. Özellikle sakatat olarak kabul edilen böbrek, ciğer ve kalp gibi kısımlarda daha fazla demir bulunur. Bu yüzden anemi hastalarına bu kısımları tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ayrıca B12 vitamini açısından zengin olduğu için kesinlikle anemi hastaları kırmızı et tüketmelidir.
- Pancar: bu yiyecek kırmızı kan hücrelerinin hasar gören kısımlarının onarılmasını sağladığı gibi yeni kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine de yardımcı olmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin aktif hale gelmesini sağlayan pancar, bu özelliği sayesinde vücudun her yerine yeterli oranda oksijenin gitmesine yardımcı olur. Özellikle pancar kökü tüketerek anemi hastalığıyla daha etkin bir şekilde mücadele edebilirsiniz.
- Fıstık ezmesi: demir bakımından zengin bir yiyecek olan fıstık ezmesi, anemi hastalarının şifa bulmak adına tüketmesi gereken besinlerdendir. Eğer fıstık ezmesinin tadından hoşlanmıyorsanız kuruyemiş olarak kavrulmuş fıstık alıp tüketmeniz de şifa bulmanızı sağlayacaktır.
- Domates: bu yiyecek C vitamini ve likopen açısından zengindir. Domateste yer alan C vitamini vücuda alınan demirin emilimini kolaylaştırır. Anemi ile mücadele konusunda etkin bir besin kaynağı olan domates ayrıca cilt ve saç sağlığı açısından da sıklıkla tüketilmesi gereken bir besin türüdür. Anemi hastasıysanız domatesten yararlanmak için domates suyu için. Uzmanlar domates pişirildiği zaman büyük oranda şifa dağıtıcı özelliği kaybolduğu için domates suyunu içmeyi öneriyor.
Yorum yap