İyi Gelen Şeyler

Cadı Fındığı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Cadı fındığı, Hamamelidaceae familyasından Hamamelis cinsini oluşturan ikisi Kuzey Amerika biri Japonya ve bir türü de Çin’de bulunan bitkilerin ortak adı. Diğer bir ismi sihirli ceviz olan bitki, genellikle cilt bakımında ve cilt hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır.

Cadı Fındığı Nedir? Faydaları Nelerdir?

16. yüzyılda kızılderililerin yaralarını, kaynattıkları ağaç kabuklarının suyunu sürerek tedavi ettikleri söylenir. Amerikalılar kızılderililerden gördükleri bu uygulamayı yerleşik hayata geçtiklerinde ilk olarak erkek berberlerde uygulamaya başladılar. Tıraş esnasında oluşan kesikler için kanamayı azaltmak ya da tıraş sonrasında rahatlama için cadı fındığını kullandılar.

Gün geçtikçe de yüzdeki diğer etkilerini keşfetmeye başladılar. Bir asırdır kozmetikte kullanılan cadı fındığın hikayesi de günümüzde kadar nesilden nesile aktarılarak ulaştı. Günümüzde cadı fındığı, FDA (U.S. Food and Drug Administration) tarafından kozmetik etkileri onaylanmış birkaç ağaçtan biridir. Amerika’nın soğuk bölgelerinde yetişen ağacın kabuklarından kaynatılarak elde edilen “doğal cadı fındığı” kozmetik sektöründe; cilt sıkılaştırıcı, gözenek temizleyici, siyah nokta arındırıcı ve yağ dengeleyici olarak kullanılmaktadır.

Her ne kadar adında fındık geçse de Türkiye’deki fındık ağacıyla bir benzerliği bulunmamaktadır. Cadı fındığı literatürde “Hamamelis Virginiana” ve “Witch Hazel” adlarıyla da bilinmektedir! Bazı Türkçe internet siteleri veya sosyal medyada “macadamia yağı” ile de karıştırılmaktadır.  Macadamia yemiş veren bir ağaç olup sıcak bölgelerde yetişmektedir.  Halbuki, cadı fındığı dayanaklı yapısıyla soğuk bölgeleri sever ve kış aylarında altın sarısı çiçeklerini açar.  Çiçeklerini döktükten sonra bahar aylarında hasat edilir ve “doğal cadı fındığı” elde edilir.  Haliyle cadı fındığının yağı bulunmamaktadır!

Cadı Fındığının Faydaları Nelerdir?

İçerdiği çok değerli bileşenler sayesinde özellikle cilt üzerinde bir çok faydaya sahip.  Dahili olarak fitoterapi alanında da kullanılan Cadı Fındığı’nın kozmetikte en çok tercih edilen türü Hamamelis Virginiana. Yani Virginya Cadı fındığı.

BENZER  Meşe Palamudunun Faydaları Nelerdir?

Cadı Fındığı İçeriğindeki Bileşenler: Tanenler ( hamamelitanin, monogaloyil hamamelos), kateşinler (kateşin, gallokateşin, epikateşin gallat, epigallokateşin gallat), oligomerik prosiyanidinler, uçucu yağlar (alifatik karbonil bileşenleri, alifatik alkoller ve alifatik esterler), flavonoidler (quercitrin, isoquercitrin), gallotaninler, gallik asit, mirisetin, quercetin, kamferol, katekol deriveleri başta olmak üzere sağlık açısından önemli bir çok bileşen mevcut.

Kozmetik alanında Hamamelis Virginana (Cadı fındığı: Witch Hazel) bitkisinin distilatı yani su buhari ile distilasyonundan elden edilen Cadı Fındığı suyu, ya da bu distilatın yoğunlaştırılmış extreleri (extract) kullanılır.

Yüzlerce yıldır geleneksel olarak kullanılan Cadı fındığı ile ilgili bir çok klinik çalışma yapılmış. Kozmetik alanında Cadı Fındığının etkileri ise şu şekilde özetlenebilir.

  • Nemlendirici etkileri
  • Sıkılaştırıcı astrenjan etkileri.
  • Onarıcı, güçlendirici etkileri
  • Anti-ageing yaşlanma karşıtı etkileri
  • Antioksidan etkileri
  • Sebum dengeleyici ve temizleyici etkileri.
  • Kızarıklık karşıtı etkileri.
  • Akne karşıtı bakım özelliği

Cadı fındığı bebek pişik bölgesi bakımından, makyaj temizleme ürünlerine, göğüs ucu bakımından, göz çevresi kremlerine, yağlı ve akneye eğilimli ciltlerin bakımından hassas ciltlerin yatıştırılmasına kadar yüzlerce farklı dermokozmetik ürünün formülünde yer alabilir.

Yorum yap