Reklamlara bile konu olmayı başaran, enerji ve güç kaynağı fındık ülkemizin en büyük zenginliklerindendir. Öyle ki Karadeniz deyince akla ilk gelen fındık ve çaydır. Hal böyle olunca fındığı yiyerek tüketmenin yanında yağını çıkarak, saç bakımında kullanarak, ezmesini yaparak, pastaları süsleyerek de tüketme yollarını buluruz. Aslında hayatımızın birçok alanına dahil ettiğimiz bu besin maddesi sadece tadının vazgeçilmez olmasından değil aynı zamanda vitaminler yönünden zengin olmasından, sindirim sistemini güçlendirmesinden, kanserle mücadelede etkili olmasından ve daha pek çok farklı noktadan da bizi kendine bağlamaktadır.
Fındığın geçmişi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Öyle ki M.Ö 10000’ li yıllarda mezolitik diyetleri içinde yer aldığı savunulmaktadır. Antik çağda birçok anlatıya konu omayı başaran fındık, tarih kitaplarına yağının nasıl çıkarıldığının anlatılması yoluyla girmiştir (1).
Fındık yağışın bol ve özellikle düzenli olduğu iklim kuşağını sever. Bununla birlikte ılık havalarda daha verimli olur. Tıpkı zeytin ağacı gibi 1 yıl fazla ürün verirken 1 yıl oldukça az ürün verir. Ülkemizde fındık yetiştiriciliğinde ciddi bir rakama ulaşmayı başaran Rize’ nin yanında Ordu, Giresun ve Marmara’da Adapazarı’ nı sayabiliriz. Türkiye’de yetiştirilen fındık miktarı dünya sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Ancak son yıllarda Çin’in oluşturduğu pazar bu durumu riske sokmaktadır.

Fındığın Besin Değeri ve Kalorisi
100 gr fındık;
- 628 kalori
- 61 gr yağ
- 17 gr karbonhidrat
- 15 gr protein
- 6.3 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)
- 15 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %75’i)
- 14.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %18’i)
- 0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)
- 0.6 mg B1 vitamini (günlük ihtiyacın %43’ü)
- 1.8 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)
- 0.6 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %28’i)
- 113 mcg folat (günlük ihtiyacın %28’i)
- 0.9 mg Pantotenik asit (günlük ihtiyacın %9’u)
- 114 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %11’i)
- 4.7 mg demir (günlük ihtiyacın %26’sı)
- 163 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %41’i)
- 290 mg fosfor (günlük ihtiyacın %29’u)
- 680 mg potasyum (günlük ihtiyacın %19’u)
- 2.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %16’sı)
- 1.7 mg bakır (günlük ihtiyacın %86’sı)
- 6.2 mg manganez (günlük ihtiyacın %309’u)
- 2.4 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %3’ü) içerir (2)*.
* Yukarıda verilen “günlük vitamin ve mineral ihtiyaçları” USDA’nın 2000 kalorilik referans diyeti baz alınarak oluşturulmuştur. vitamin ve mineral ihtiyaçları yaşa, cinsiyete ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Fındığın Faydaları Nelerdir?
Fındık Yağının Faydaları Nelerdir?

Fındık Yağıyla Saç Bakımı
Saçlarınızın temiz olduğundan emin olmalısınız. Çünkü saç bakım maskelerini temiz saçlara uygularsanız gözeneklerden iç kısımlara etki etmesi çok daha kolay olur.
Saç diplerine parmaklarınızı kullanarak fındık yağını güzelce yedirin. Daha sonra saçların nemini hapsetmesi için saçlarınıza poşet geçirebilir ya da streçleyebilirsiniz.
Bu şekilde yatarak sabaha kadar fındık yağının saçlarınızda kalmasını sağlayın.
Sabah saçlarınızı ılık suyla temizleyin.
Bu bakım maskesini düzenli olarak uygularsanız saçlarınızın sağlıklı bir ışıltıya kavuştuğunu görürsünüz.
Fındık Yağıyla Cilt Bakımı
Fındık yağını cildinize uygulamak için sadece birkaç damla kullanmanız yeterli olacaktır. Birkaç damla fındık yağını parmaklarınız yardımıyla cildinize masaj yaparak yedirin. Bunun dışında ekstra bir uygulamaya ihtiyacınız olmaz. Fındık yağının istediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz.
Saçlarınız için kullanacağınız fındık yağı da 1 tatlı kaşığını geçmemelidir. Bu uygulamada da yine parmaklarınızı ya da bir parça pamuğu kullanabilirsiniz.
Fındık Ezmesinin İnsan Sağlığına Faydaları
Fındık ezmesi fındığın preslenmek yoluyla ezilmesi ile elde edilir. İçine tatlandırıcı konarak işlem tamamlanır. Fındık ezmesinin faydaları, fındığın faydalarıyla aynıdır. Çünkü fındık ezmesinin yapımı aşamasında değerinden herhangi bir şey kaybetmez.
Fındık ezmesi beğenilen tadıyla çocukların beslenmelerinde yer alması gereken besin maddelerinden biridir. Ancak bu noktada fındık ezmesinin içine katkı maddelerinin eklenmemiş olması gerekir. Buna özellikle dikkat etmelisiniz. Piyasada bulunan birçok fındık ezmesi yarardan çok zarar içermektedir. Çünkü içeriğine çok fazla katkı maddesi eklenmektedir. Tercihlerinizi yaparken bu noktaları göz önünde bulundurmaya çalışın.
Fındıkla İlgili Uyarılar
Fındık sıcağa maruz kaldığında içeriğindeki bazı maddelerin etkisini kaybetmektedir. Bu nedenle ısıyla temasından özellikle kaçınılmalıdır. Marketlerde satılan paket malların hangi koşullarda marketlere ya da satış noktalarına ulaştırıldığını bilmediğiniz için bu malları almak yerine ilk elden fındık alarak tüketmek en sağlıklı olanıdır.
Fındığın Diğer Kullanım Alanları
Fındık; hem meyvesi hem kabuğu hem de yaprağıyla yararlı ve sanayi alanında etkin kullanılan bir üründür.
Dünya üzerinde üretilen fındığın yaklaşık olarak %80’ni çikolata sanayinde kullanılır. Bugün fındık yetişmiyor olsaydı belki de çikolata da yiyemeyecektik.
Çikolatanın yanı sıra abur cubur olarak da tanımlayabileceğimiz bisküvi, pasta, şekerleme ve dondurma yapımında da kullanılır. Ayrıca çerez olarak da tüketilir. Ki ülkemizde çerez olarak tüketimi oldukça fazladır.
Fındık yağı sadece yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Ayrıca gres yağı yapımında ve kozmetik sanayinin birçok dalında kullanılır. Buna ek olarak yağı çıkan ve küspe konumunda kalan fındıklar da içerikleri yüksek protein değeri sayesinde hayvan yemi olarak kullanılır.
Fındık kabuğu yüksek kalori içerir. Bu nedenle yakacak olarak kullanılır. Biriket kömürü, aktif kömür ve sinai kömürü elde etmek için de fındık kabuklarını kömürleştirirler. Böylece yüksek kalorili yakıt elde edilir. Ayrıca fındık kabuğu kontralit yapımında ve boya sanayinde kullanılır.
Fındık yaprakları doğal gübre yapımında kullanılır. Çoğunlukla da fındık bahçelerinde kullanılır.
Yorum yap