İyi Gelen Şeyler

Sığla Nedir? Sığla Yağının Faydaları Nelerdir?

Sığla yağı daha çok aromaterapide kullanılır ve stresi yatıştırıcı etkisinden faydalanılır. Bazı bilim adamları yaptığı araştırmalarda sığla yağının kansere dahi iyi gelen bir esanslı yağ olduğunu kanıtlamışlar. Gelin isterseniz sığla yağının yararlarına maddeler halinde bir bakalım.

Sığla Yağı Nedir?

Sığla ağacının gövdesinden sızmakta olan reçine verilen addır. Vernik ve aynı zamanda yapışkan özelliğe sahip olan tahin renginde ağır kokusu ile bilinen açık kahverengi bir üründür. Yapışkan özelliğinin yanı sıra cilde bulaşması durumunda özellikle alkolle çıkartılması mümkün olduğundan dikkat edilmesi gerekir. Cilde bulaşması halinde kolonya veya aseton ile uygulama yapılarak çıkartılabilir.

Türkiye’de yetişmekte olan sığla yağı özellikle Fethiye, Marmaris ve Köyceğiz bölgelerinde yetişmektedir. Tüm Anadolu’da geçmiş dönemlerde yetişirken günümüzde buzul çağının ardından menteşe dağının eteklerinde koruma altına alınması nedeni ile bu bölgelerde yetişmektedir. Dünya genelinde Çin ve Amerika gibi bazı bölgelerde de yetişebilir. Günümüzde özellikle büyük oranda üretim alanı Muğla’nın Marmaris bölgesi olarak bilinir.

Sığla Ağacı Tarihçesi İse…

Mısırlılar döneminde de mumyalama işlemi için kullanılmakta olan ürün daha sonrasında Hipokrat döneminde ise cilt yaraları veya mide ülseri üzerinde etkili olması nedeni ile kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise Neşah sultan tarafından üretimi sağlanarak bu şekilde Mısır’a ihracatı yapılmıştır. Geçmişten günümüze kadar gelmiş olan ürünler arasında yer almaktadır.

Sığla Yağı Nasıl Elde Edilir?

Bölgede yaşamakta olan ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olan köylüler tarafından toplanabileceği gibi aynı zamanda orman işçileri tarafından da toplanabilir. Ağacın gövdesinden sızan reçine toplanarak elde edilmektedir. Toplanan rehineler daha sonrasında ise kaynatma işleminden geçirilir. Kaynatma işlemi yapıldıktan sonra presleme işlemi yapılmaktadır. Bu şekilde elde edilen sığla yağı daha sonrasında satışa sunulmaktadır.

BENZER  Psikoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Sığla Ağacı Ürünleri Kullanım Alanları

Geniş kullanım alanına sahip olması sayesinde günümüzde farklı alanlarda kullanımı mümkündür. Sabun, ilaç, kozmetik sanayisi en çok kullanıldığı alanlar arasında yer almaktadır. Avrupa’da da büyük ilgi geçen ürünlerden biridir. Farklı amaçlar için kullanımı söz konusu olduğu gibi sağlamış olduğu faydalar nedeni ile tercih edilir.

Sığla Yağının Faydaları Nelerdir?

Özellikle sağlamış olduğu faydalar nedeni ile günümüzde yaygın olarak kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Kullanıcılar için sığla yağının faydaları oldukça fazladır. Doğru şekilde kullanılması istenilen etkinin elde edilmesini sağlayabilir. Bu nedenle kullanıcılar önerilere uygun şekilde ürünü kullanarak istedikleri gibi olumlu etki edebilirler. Tedaviye yardımcı olması nedeni ile kullanıldığı gibi geniş kullanım alanına sahip olması farklı amaçlar içinde kullanılmasını sağlamaktadır.

  • Stresin azalmasına yardımcı olabilir.
  • Ağrı ve iltihap problemi üzerinde olumlu etki sağlayabilir.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
  • Uyku problemi yaşayanlarda özellikle daha rahat şekilde uykuya dalma etkisi sağlayabilir.
  • Sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilir.
  • Mikrop kırıcı özelliği sahiptir. Aynı zamanda kanamanın durmasını kolaylaştırabilir.
  • Hormonların düzenlenmesine yardımcı olarak doğurganlığın artmasını sağlayabilir.
  • Cildi iyileştirici etki sağlayabilir.
  • Yaşlanma karşıtı etki sağlayabilir.
  • Hafızanın güçlenmesine yardımcı olabilir.

Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?

Farklı şekillerde kullanımı söz konusu olabilir. Bu nedenle özellikle kullanıcılar sığla yağı kullanımı konusunda amaçlarına uygun şekilde tercihlerini belirleyebilirler. Belirlemiş olduğunuz amaca göre tercih edeceğiniz kullanım şekilleri değişebilir. Aç karnına kullanılması gerekir. Bu sayede istenilen etkiyi sağlayabilir.

  • Stresi azaltmak için banyo sırasında kullanılabilir.
  • Vücutta oluşan ağrıları azaltmak için ağrıyan bölgeye uygulanabilir.
  • Antiseptik özelliğe sahip olduğundan mikropları yok etmek için kullanılabilir.
  • Grip ve soğuk algınlığı durumumda kullanılabilir.
  • Kırışıklık ve yaşlanma belirtileri azaltmak için ciltte kullanılabilir.
  • Hazımsızlık problemine karşı kullanılabilir.
BENZER  Lyme Hastalığı Belirtileri Tedavisi

https://www.kivitadinda.com/2019/04/leke-dizisinin-yasemini-melis-sezen-kimdir/

Yorum yap